De la panoya al platu
Taller de cocina asturiana: ¡De la Panoya al Platu! Taller de Tortos
Oxetivos
Averar a los más pequeños a la llingua asturiana pente medies de la cocina.
Actividaes
- Desplicación del procesu d'ellaboración de la fariña.
- Realización de tortos dulces y salaos.
- Rellenar un llibru de pegadielles.
¿Cómo facer un tortu de maíz?
- Necesites 300 gr. de fariña de maíz, 200 gr. de fariña de trigu, aceite d'oliva, agua y sal.
- Hai qu'entemecer les dos fariñes, añádese una cuyarina sal y échase-y agua templao hasta formar una masa que se puea manexar.
- Déxase posar envuelto nun rodiellu húmedu una media hora.
- Dáse-yos forma a los tortos y fríense con bien d'aceite d'oliva.




Tipos de Tortos
- Pal tortu saláu. güevu cocíu, cenadoria, aceitunes, pepininos, cebollines, mayonesa, tomate, remolacha...
- Pal tortu dulce: nata, chicolate, cocu, carambelu, cereales, compota de mazana...






Fiches de trabayu
Estes fiches son les nueves:



Equí podéis ver les fiches de les ediciones anteriores de "De la panoya al platu"




Cursu 2014-2015
Esti cursu diéronse 18 talleres en 13 colexos del conceyu de Xixón, nos qu'en total participaron 488 escolines y escolinos. Los coles fueron: C. San Miguel, CP Noega, CP Ramón de Campoamor, CP Jacinto Benabente, CP Atalía, CP Cabueñes, CP Príncipe de Asturias, CP Honesto Batalón, CP Xove, CP Montevil, CEE Castiello y CP Ramón Menéndez Pidal.
Dexámosvos estes semeyes pa que podáis ver como se trabayó nel aula esta guapa actividá
Cursu 2013-2014
Esti cursu diéronse 25 talleres en 14 colexos del conceyu de Xixón, nos que'n total participaron 575 escolines y escolinos. Los coles fueron: EEI Gloria Fuertes, EEI Alejandro Casona, CP Santa Olaya, C. San Miguel, CP Noega, CP Tremañes, CP Antonio Machado, CP Atalía, CP Rey Pelayo, CP El Llano, CP Los Pericones y CP Ramón Menéndez Pidal. Como novedá tuvimos la collabración de tres grandes cocineros del conceyu.
Esther Manzano, la primera chef asturiana con estrella Michelin, Gonzalo Pañeda, temién con estrella Michelin y Alejandro García Urrutia, a toos ellos nueso mayor agradecimientu pol so collaboración
Dexámosvos estes semeyes pa que podáis ver como se trabaya nel aula esta guapa actividá
Cursu 2012-2013
Por cortesía de Jesús, el maestru de Llingua Asturiana del Colexu Santa Olaya, dexámosvos esti enllaz onde pueden vese dalgunes semeyes de l'actividá: Semeyes de la panoya al platu nel CP Santa Olaya
Cursu 2011-2012
Cursu 2010-2011
Esti añu participaron 20 colexos, ente los que tan: C. Patronato San José, C. San Lorenzo, CP Antonio Machado, CP Asturias, CP Cabueñes, CP Eduardo Martínez Torner, CP El Llano, CP Rey Pelayo, CP Santa Olaya y la EEI Gloria Fuertes. En total esfrutaron d'esti taller 457 alumnos/es.
Cursu 2009-2010
Impartiéronse 20 talleres al alumnáu de quintu cursu d'Educación Infantil de 11 colexos de Xixón: CP Begoña, CP El Llano, CP Jacinto Benavente, CP Los Pericones, CP Montevil, CP Nicanor Piñole, CP Príncipe de Asturias, CP Xove, EEI Alejandro Casona, EEI Gloria Fuertes. Participaron 449 alumnos/es.






Cursu 2008-2009
Alumnáu del tercer cursu d'Educación Infantil de Xixón: CP Rey Pelayo, CP Atalía, CP Xove, CP Los Pericones, C. Patronato San José, C. San Lorenzo, CP Montiana, CP El Llano y CP Ramón de Campoamor. Participaron 271 alumnos/es.
Cursu 2007-2008
Alumnáu del tercer cursu d'Educación Infantil de Xixón: CP Rey Pelayo, CP Begoña, CP Cabueñes, CP Honesto batalón, CP Jovellanos, CP Nicanor Piñole y Colexu Educación Especial Sanatorio Marítimo. Participaron 274 alumnos/es.
Nos cursos escolares 2005-2006 y 2006-2007 la participación de les escueles cumplió toles espectatives xeneraes, esperamos que l'ésitu siga munchu tiempu.
Cursu 2006-2007
Nel cursu escolar 2006-2007 participaron el CP Rey Pelayo, CP Begoña, CP Cabueñes, CP Honesto Batalón, CP Jovellanos, CP Nicanor Piñole y CP Sanatorio Marítimo.
Cursu 2005-2006
Nel cursu escolar 2005-2006 participaron les escueles: CP Asturias, CP Cabueñes, CP Montevil y CP Severo Ochoa.